Kastrace kocourů a koček

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

+420 607 654 685
info@veterinanavysince.cz
Kontakt

Veterina na Výšince



Otevírací doba

Po 10 - 14h
Út 17 - 19h 
St 10 - 14h
Čt 10 - 14h

Otevírací doba dle pacientů, ale vždy předem zavolejte  

Prosím předem se vždy objednat.

Pohotovost vždy po předchozí tel. domluvě. 

Každoročně je topeno nebo jinak nehumánně usmrceno jen v ČR až 60 000 koťat. Útulky, města a vesnice praskají pod náporem nových koťat a toulavých kocourů a koček.

Svět kočkomilů se dělí na dva tábory – chovatelé a zastánci koček s PP a pak těch bez PP, ještě větší rivalita je mezi tábory kastrace a jejími odpůrci.

Odpůrci často tvrdí, že kastrace je zákrok proti přírodě, ale my lidé běžně používáme antikoncepci, podstupujeme a provádíme operace, zachraňujeme jedince, kteří by v přírodě jednoznačně nepřežili a pak argumentujeme, že kastrace je proti přírodě? Až přestanou její odpůrci používat antikoncepci, léky, elektřinu, auta, mobily, počítače a další moderní technologie, pak jim uvěřím, že věří, že je tento zákrok proti přírodě.

Je to přesně naopak, nekastrovaná v bytě chovaná kočka trpí sexuální přepětím, které nemá kde vykompenzovat a začne trpět nervozitou, depresemi, agresí a jinými poruchami chování. Kočka může mrouskat každé 2-3 týdny, někdy i několik týdnů v kuse, Kocour od dosažení pohlavní dospělosti značkuje prakticky nepřetržitě.

Víte kolik koček dokáže vyprodukovat jedna nekastrovaná kočka za 4 roky?? Až 2000 koček za 4 roky! Kočka má v ideálním případě koťat až 3x ročně v počtu 3-6 mláďat (to máte po prvním roce už 12 koček) a pak už jde množení geometrickou řadou. Nejdůležitějším důvodem kastrace je regulace populace

Jednou malou investicí zajistíte Vaší chlupaté lásce delší a zdravější život. V porovnání s  cenou kastrace, za nekastrovanou kočku utratíte běhen života daleko větší částku za řešení potíží spojených s péčí o nekastrovaného jedince.

Argumenty, že sousedovic Míca po kastraci ztloustla a je hloupá jsou dalším nesmyslem. Inteligence je vrozená vlastnost a kastrace ji rozhodně nemůže nijak ovlivnit. Případná nadváha je pak jen a jen v rukou majitele! Je mnoho vhodných diet a možností (vhodné dávkování krmiva a pohyb), jak udržet kastrovanou kočku štíhlou a stejně aktivní jako byla před operací.

Argument, že kočka by měla mít jednou za život koťata je opět nesmyslný a veterináři jednoznačně doporučují kastraci, která zajistí delší a spokojenější život.

Kočku lze kastrovat bez problémů i v období mrouskání a provádíme to běžně, stejně tak lze vykastrovat březí kočku. Je to zajisté lepší, než přeplnit ulice nechtěnými koťaty.

Často nás majitelé koček žádají o antikoncepci. Na trhu jsou pouze dva preparáty registrovaná pro použití u koček jako antikoncepce. Obě látky jsou injekční a jejich použití důrazně nedoporučujeme! Výrazně zvyšují riziko zánětu dělohy, vzniku cukrovky, narození mrtvých koťat a rakoviny mléčné žlázy, která u koček končí z 90 procent fatálně.

Kastrace kočky

  • Je jedním z nejčastěji prováděných zákroků
  • Zákrok trvá 20 – 30 minut
  • Jsou po kastraci mazlivější a spokojenější
  • Prevence rakoviny vaječníků a dělohy, prevence ovariálních cyst, výrazně snižuje riziko výskytu rakoviny mléčné žlázy
  • Omezuje toulání
  • Výrazně snižuje budoucí náklady na veterinární péči – kastrace březí kočky či kočky se zánětem dělohy je dražší, riziko císařského řezu, rakovina mléčné žlázy nebo vaječníků
  • Odpadají starosti s hledáním domova až 12ti koťatům ročně
  • Odpadá nežádoucí chování během mrouskání – kočky bývají velmi hlučné, často to vede ke sporům se sousedy. Možné je mrouskání několik týdnů v kuse, kde kočka jen hubne a nepřijímá téměř žádnou potravu, výrazná psychická nepohoda zvířete

Kastrace kocoura

  • Omezuje toulání (vysoké riziko sražení motorovým vozidlem) a rvačky kocourů, a tím i omezuje možnost nákazy nebezpečnými nemocemi jako je kočičí FIV (neboli kočičí AIDS)
  • Kastrovaní kocouři neznačkují své teritorium
  • Výrazně snižuje budoucí náklady na veterinární péči – toulaví kocouři jsou x-krát ročně vážně poranění
  • Kocour je mazlivější a spokojenější
  • Snižuje agresi a zvyšuje psychickou pohodu kocoura. 

Časná kastrace

Poslední výzkumu ve veterinární medicíně jednoznačně podporují včasnou kastraci již od 4. měsíce věku – kastrace v tomto věku nemá žádný negativní vliv na vývoj jedince oproti nekastrovanému. Dávno neplatí dříve tradovaný mýtus, že brzy kastrovaní kocouři více trpí na potíže s močovými cestami. Toto tvrzení je naprostý nesmysl, bohužel stále propagovaný neinformovanými veterináři a chovateli. Naopak tyto potíže vznikají bez návaznosti na kastraci, vždy jsou však spjaté s krmením nekvalitní supermarketovou stravou (typu, co by kupovali kočky, granule trojího zbarvení atd. kapsičky za 12Kč), kde musí být kvůli ceně nahrazeno maso obilím, barvivy – která mají vyvolat dojem zdravého krmení, a hlavně vysokého obsahu solí – které poškozují ledviny.

Velmi časná kastrace

 V USA je trend kastrovat koťata již po prvním očkování ve věku od 9. týdne věku, ještě než zvíře odchází od chovatele. Často laická veřejnost argumentuje tím, že zvíře bude malé a zakrslé, ale opak je pravdou. Velmi časně kastrovaným jedincům se naopak růstové ploténky dlouhých kostí uzavírají později a v důsledku jsou kastráti větší, mohutnější a kocouři mají i delší kosti. Stejně, tak nebylo prokázáno, že by časná kastrace zvyšovala riziko potíží.



Copyright © 2024 Copyright veterina na výsince Rights Reserved.